KAKO PREPOZNATI AVTENTIČNO FRESKO ?

Tukaj vam bomo predstavili tehnične razlike med avtentično in nepravo fresko.

  Živimo v času, ko so vsi izdelki posebnih vrednosti hranjeni s posebnimi metodami, kar pa velja le za prave freske. Industrijski izdelki včasih ceneno vplivajo na vrednost pravih fresk in jim znižujejo umetniško vrednost. Veliko produktov na trgu se ne bi smelo omenjati kot freske, ker se izdelujejo po metodi  "industrijskega printanja" ali " barvanja na platno".

1. Industrijsko printanje ; Proizvajalec uporablja industrijske nanose barve na platno s specialnimi materiali, ki so hrapavi in grobi v duhu posnemanja efekta prave freske. V tem postopku gre za povsem industrijski proces in rezultat v konceptu ni bistveno drugačen od navadnega posterja. Ker tem izdelkom manjka ročna spretnost in tehnika oblikovanja ter mešanja barv, imajo zato omejene zmožnosti globinskega barvanja... Velikost platen je omejena na velikost tiskalnika. Sintetični materiali, ki jih uporabljajo, so občutljivi na vodo, sonce in toploto. Ter navsezadnje pri tej tehniki ni možnih nobenih povpravkov.

2. Barvanje na platno ; V tem primeru gre za ročno barvanje na suho platno, na katerega je bilo prvotno nanešena plast lepila s peskom, glina ali kak drug material, z namenom posnemanja zidnega efekta. Izdelek je dokaj zadovoljiv, vendar mu manjka nekaj karakteristik-značaja, ki ga dobimo samo pri avtentičnih freskah z barvanjem na mokro podlago stene in to z zelo natančno tehniko barvanja.

  Dejansko večina ljudi ne ve, kaj ponuja prava freska s svojo lepoto, unikatnostjo in posebnostjo v kemičnih procesih, ki ne dovoljujejo nobene bližnjice. Zato, da se freska imenuje avtentična freska, mora biti naslikana na svež omet na steno. Ker pa vedno ni mogoče v stanovanjih delati ponovno svež omet v debelini nekaj centimetrov, se freska izdelati v studiu na svež omet. Ko je freska suha, se jo nalepi na platno in odtrga del ometa dol s stene in prenese fresko na drugo nosilno platno . Ker je sedaj debelina samo nekaj milimetrov, lahko to fresko prenesemo na katerokoli drugo površino. Fresko na platnu se lahko potem nalepi direktno na steno ali pa se jo napne na lesen okvir in obesi kot sliko.
 Sramotno je, da veliko podjetij in umetnikov, kateri dobro poznajo pravo tehniko (fresco pomeni sveže), ustvarjajo svoje umetnine na platno in jih prodajajo kot originalne freske ali pa slikajo na suhe stene. To je graje vredno v etičnem in ekonomskem pogledu in je goljufivo napram zbirateljem originalov, kateri plačujejo visoke cene za nakup fresk.
 Zaradi teh razlogov vam priporočamo, da preverite pristnost umetniških del, katere želite kupiti. Pri nas lahko vprašate kadarkoli, v kakšnem stanju je vaša nastajajoča freska, lahko obiščete oddelek v Italiji, kjer se izdeluje ali pa vam pošljemo trenutno fotografijo vaše freske v delavnici. Prav tako vam za vsako fresko izdamo Certifikat o avtentičnosti na vaše ime s podpisom avtorja in tehnike izdelave. Seveda je veliko dejavnikov, kateri vplivajo na prodajno vrednost freske, vendar se je vedno dobro vprašati "Zakaj?"  Obstajajo velike razlike med dvema freskama v sami kvaliteti.
 Pri nas boste vedno dobili pravo avtentično fresko. V podjetju Affreschi , ki ga zastopamo, izdelujejo freske že od leta 1963. Njihova miselnost je vedno v prepričanju v prave izvirne vrednote, v kvaliteto in natančnost izdelave, saj imajo globoke korenine v kulturi in tako s spoštovanjem tradicije umetniških del lahko združujejo ekonomski uspeh in zadovoljstvo strank.
 


zapri okno