IZDELAVA FRESK

 "FRESCO" je vrsta stenskega barvanja  z naravnimi barvami ( barva iz naravnih kristalov prahu ter veziva-apnena voda) in pigmenti na sveži omet stene, s katerim se neizbrisno zlijejo. Najprej se na steno nanese grob omet iz peska in žganega apna in potem še fini omet, ki je iz kremečevega peska in apna. Omet mora bit ves čas barvanja vlažen, zato mora umetnik barvati zelo hitro, da se doseže največja kvaliteta njegovega dela. S "fresco" stilom lahko dosežemo enkratne rezultate, vendar zahtevajo izredno natančnost in sposobnost hitrega slikanja. Ta metoda je drugačna od drugih slikarskih tehnik in ne dopušča napak in popravkov. Ko je freska poslikana, je potrebno počakati, da se popolnoma posuši.
  Kako lahko prenesemo fresko z enega mesta na drugo?
Čez fresko prilepimo platno ter odtrgamo s stene prilepljeno fresko na platno skupaj z ometom v debelini cca. 1-2mm.Tako je odstranjena freska s stene in imamo njen negativ. To stran nato prilepimo na novo drugo nosilno platno freske. Nato ločimo ( odlepimo) prvo platno s freske. Tako smo prenesli fresko z stene na nosilno platno. Tej metodi pravimo "Calicot" ali Strappo metoda". Zahvaljujoč tej metodi se lahko ohranijo avtentične freske na platnu.

Izdelane freske se lahko pritrdijo na leseni okvir in obesijo kot slike ali pošljejo  zvite v roli ter nalepijo na steno. Zahvaljujoč ročnemu delu je mogoče izdelati freske v različnih oblikah in velikosti.


zapri okno